НОВина

Позитивното на кризата е, че предизвика вълна от сътворяване на нови предмети и услуги. Компаниите, в своето оцеляване, осъзнаха, че трябва да предложат на потребителите си не само ниски цени, но и ново изживяване. Летвата се вдигна много високо. В крайна сметка всичко опира до оцеляване. И ако допреди 5-6 години беше съвсем нормално да пишем/ прочетем за “новия, подобрен” фотоапарат, то днес това вече не е достатъчно. Ежедневно се представят иновативни творения във всички области.

До тук добре. На пръв поглед няма значим проблем, освен че фирмите ще трябва да инвестират в отделите си за разработване на новости. На свой ред маркетолозите ще трябва да убедят потенциалните клиенти, че трябва да вложат в по-съвременни и модерни решения.

Опасявам се обаче, че никой не отчита един факт. Чисто физиологически възможностите на човек да възприема новото скоро ще бъдат изчерпани. Всеки от нас полага време и усилия да следи новостите в дадена област. Заради многото открития, голямата конкуренция и донякъде добрата конумикация (вече всички новини се разпространяват изключително бързо), сме ежеминутно заливани с информация.

Можем ли да прочетем/ видим/ чуем всичко, да го смелим, да го пробваме и да решим, че можем да го ползваме преди да е дошло следващото?

Най-пресният пример, който ми идва на ум, е Google и нейните усилия да запази лидерското си място. Създаде съциална мрежа и последва лавина от промени, както в Google +, така и във Facebook. За отрицателно време въведе нови възможности и инструменти, с които разшири възможностите на платформата (признавам си, че не съм ги използвала всичките, защото просто не ми остава време). А днес прочетох, че компанията е представила нова версия на Android, апликациите Google Knowledge Graph и Google+ Events, таблета Nexus, джобокс Nexus Q, очилата Project Glass и за капак пусна Chrome за потребителите на Apple… а в момента заедно с Lego работят по нов проект – Build.

Ако някъде по пътя се изгубихте, добре дошли! Не сте сами. В крайна сметка, ако нещо не се използва, то остава в забвение. Така че трябва някак да се постигне нишката между поддържане на интереса и задоляване потребностите на потребителя и негово зариване с НОВости.