Digital-но

Трябваше ми малко време, за да отсея поучителното от плявата на последния Digital|K, който Икономедия организира на 1 октомври. Но ето и трите основни извода, които си направих за ситуацията по света и у нас.

1. Клиентът и агенцията все още не са на една и съща страница

Винаги е съществувала една тънка граница между това какво иска клиентът и какво агенцията смята, че ще доведе до успех. Това явно не се е променило и що се отнася до дигиталната комуникация. Докато творческият дигитален директор на Saatchi & Saatchi категорично отказваше да включи в стратегията на своите клиенти изработването и поддържането на официална онлайн страница, то представителите на Puma и Audi я бяха заложили в комуникационни микс.

2. Някои са смели, но повечето само така си мислят

Конференцията още веднъж доказа, че в дигиталната комуникация има клиенти, които са смели и правят запомнящи се кампании (за тях ще четем в учебниците). Има и такива, които се хвалят с мобилните си приложения, но които на пръв поглед не са нищо особенно. И все пак добре, че ги има. Като приложението на Audi, в което можеш да си персонализираш желаната кола през смарт фон и/или таблет. Забавно, приятно, не съм много сигурна дали е полезно, но със сигулност не е WOW.

3. Колективната работа е над индивидуализма

Парадоксално. Мириам Хийли, Директор Технологии, AKQA Berlin, постави работата в екип на първо място. Тя твърди, че в нейната компания (лидер в областта на дигиталната комуникация) разчитат на добре смазания, работещ екип, а не на свръх талантливи хора. Последните може да са безкрайно надарени и да измислят предложения, които надминават всякакви очаквания, но в повечето случаи, те не се вписват в работната среда и така не намират съмишленици, с които да реализира тези идеи.