За здравето с любов

Има една дупка в комуникацията пациент – лекар – пациент. Докато в миналото образът на доктора беше на една мила женица, която се грижи за нас, то днес си “играем” на стражари и апаши, като никой не знае кои са добрите, кои – лошите. Има ли нужда образът на лекаря да бъде подобрен? Определено има. Това са моите лични препоръки за изграждане на положителен имиджи на медицинския работник.

1.  Проявете разбиране
Днес слушаме непрекъснато за пациенти, които са умряли или са били оставени без лечение, без внимание. Само вчера във вечерните новини даваха репортаж за комисия, която е установила нарушения при операциите в софийска болница. И това не е изолиран случай. Затова може да се очаква пациентът да подхожда с недоверие към лекарите и да се опитва да избягва пряк контакт с тях. Това е естествена защитна реакция. В резултат значителен брой хора са по-склонни да пишат във форум за даден здравословен проблем и да поискат мнение и съвет от напълно непознати, отколкото да отидат на лекар. Затова, ако пациент дойде с проблемите си в по-късен етап, то проявете разбиране. Те са преодоляли собствените си страхове от срещата ви с вас и са разбрали, че вие сте единственото им спасение.

2. Създайте диалог
Не всички пациенти са глупави. Много от тях са с добро образование, но не с медицинско. Затова е по-добре да им обясните простичко какво се е случило, какви са последствията и какво трябва да направят, за да се излекуват. Както лекарят не разбира от поправяне на коли, така и ние обикновените хора не разбираме от поставяне на диагнози. Иначе нямаше да имаме нужда от доктори.

3. Бъдете толерантни
В крайна сметка човек сам решава какво да се случва с него. Лекарят може да настоява за дадено лечение, но по-трудното е да обедите пациента, че това е най-доброто за него.

4. Бъдете позитивни
Винаги ми е харесвал подхода на педиатрите. Те знаят, че пациентите им са със силно развито усещане към болка и не търпят намръщени лоши чичковци и лелки. Опитайте да запазите този подход. Да възрастните хора знаят, че трябва да им бият инжекция и точка. Но колко по-добре би било това да стане с усмивка, лека шега или мила дума.

5. Тръбете за всичко добро, което сте направили
Доброто по-трудно се разпространява в обществото, затова постарайте се да го споменавате по-често. Например, пациентите са тези, които са създали списъци с добри лекари, включете се активно в него. Направете свой списък или дори номинации за лекар на годината. Не всички доктори са “некадърни”, време е да чуем за тези, които са най-добрите и то не само от приятели.