Каква драма гледаме, дами и господа!

Не можах да се сдържа. Хем си казах “никакви политически обзор не ще се пръкне в моя блог”, хем ме сърбят ръчичките да си наредя тирадата. Давам честна дума, че поне ще се пробвам да го завъртя от комуникационна гледна точка. 

На първо място тази седмица е приемането на второ четене на Закона за здравето. Туриха кепенците на тютюнопушенето и настана вой. Сред любимите ми цитати са:

“В САЩ нали имаха сух режим, какво стана – Ал Капоне и мафията. Горбачов опита ли се да направи сух режим в Съветския съюз? Какво стана – Съветският съюз се разпадна” – Любен Корнезов, “Коалиция за България”.
“Господ дава, парламентът не дава. Ние по-висши от Господ ли сме?” – Кирил Гумнеров, независим депутат. 
Йордан Андонов от ГЕРБ пък е оцелил десятката, като се е обрънал към колегите си в Народното събрание с думите “увредените им мозъци”.
Никой обаче не се замисля, че в крайна сметка ни разиграват и морално, и физически, и психически. И вместо да запълват колонката с цитат на седмицата, да бяха спряли и помислили малко. Темата обхваща три основни въпроса:
  • Здравето на непушачите (в крайна сметка пушачите сами избират дали да вредят на себе си).
  • Пазарът на цигари – все пак в България все още работят фабриките за производство на тютюневи изделия. По данни на в-к Капитал около 46% е пазарният дял на българските фирми на родния пазар. Тук положителното по темата е, че компаниите пренасочват производството си за износ към Африка и Азия и тази тема все по-малко ще ги вълнува.
  • Хилядите заведения, които извадиха от джоба си пари за преграждане и сега ще го …… (цензурираме!).
Тези три въпроса живо вълнуват 90% от населението. В оставащите 10% явно влизат “народните представители”, които участват в съревнование по оригиналност. 

И за да спазя поне едно от обещанията си, ето и няколко насоки за оптимизиране на работното време. Всички добре знаем, че законите се пишат от съответните комисии и гласуването е почти фиктивно. Партията подкрепя/отхвърля даден текст и много рядко някой ще бъде въздържал се (не защото няма мнение, а защото не е съгласен с дружките си). Дебатите рядко преобръщат нещата на 180°. Затова не се дръжте все едно сме малоумни. Голяма част от нас не сме. Станете, кажете си кратко, точно и ясно. Знаем, че някои сте за, други – против. В крайна сметка затова и гласувате. Останалото е шоу, което можете да ни го спестите. И без това темата е такава, че всеки си има мнение. Тепърва ще го споделяме.