Как да използваме трите най-мощни социални мрежи пълноценно

Социалните мрежи завладяха света. Всички се втурнахме да спасяваме общуването ни с близки и познати, да се запознаваме с нови хора и споделяме своите преживявания или открития. Без изключение!

Не малко компании се впуснаха да използват този “социален феномен”, за да продадат продуктите си или да подсилят реномето си. Много се изписа и тепърва ще се пише, защото този нов свят ще търпи развитие.

За тези, които все още не са синхронизирали комуникацията си с последния хит в онлайн общуването, ето и няколко стегнати насоки как ефективно да присъстват в трите най-посещавани и използвани мрежи.

Facebook е доста плодороден откъм форми на директно общуване между бизнеса и потребителите. Той предлага изключително таргетирана реклама. И макар да е една от най-скъпите в онлайн пространството, то отделените средства се отплащат напълно, стига правилно да са подбрани критериите за целевата група и самата реклама да отвежда до конкретно интернет приложение. Например, ако искате да продадете най-новия модел на Mini, то нека потребителя с едно натискане на мишката да отиде именно на страницата, посветена специално на предложението на Mini. Това може да е допълнителна страница към основния сайт на автомобилната марка, но може и да е отделно приложение във Facebook. Препоръчвам на повечето брандове и организации (винаги има изключения) да присъстват във Facebook със собствена бизнес страница. Но нека да не забравят, че социалната мрежа изисква комуникация на по-лично ниво. Ние си говорим помежду си и споделяме един с друг, а не публикуваме официални изявления. Освен това, страницата може да бъде представена по нестандартен начин именно благодарение на апликациите, които разработчиците предлагат. Там възможностите са почти неограничени. Стига да имате малко повече фантазия, можете да привлечете хиляди фенове. Могат да се представят части от официалната интернет страница по по-забавен и разчупен начин. Може да се организират различни игри и забавления. Дори може директно да се продават продукти.

Twitter набра доста популярност сред маркетолозите и специалистите по комуникация. И макар че имам профил и публикувам или препубликувам някои свои постове, все още не вярвам в неговата ефективност. Поне изпитвам големи съмнения в използването му от обикновения българин. Затова тук споделям по-скоро препоръки на други колеги, отколкото лични съвети. Twitter е място, където трябва да бъдеш кратък и съответно конкретен. Най-голямата сила на мрежата е в споделянето на новини и предлагането на еднократни оферти. Ако предлагате съдържание, което има добавена стойност, то ще има и съответния интерес. Twitter всъщност е една доста благоприятна платформа за общуване между известни личности и техните почитатели. Актьори, певци, писатели и други знаменитости могат да поддържат антоража си от фенове с кратки постове за това какво правят – от обикновените неща до последните им участия или нови творения. Пишейки тази статия, се запитах дали родните звезди имат профили в Twitter. Потърсих за 20-ина изпълнители както от фолка (които са доста напреднали в маркетинга), така и от поп музиката. Но уви, не попаднах на нито един. (Ако някой знае или е попадал на такъв профил, моля да сподели, ще ми е интересно да проследя как се справят с този вид комуникация.) И последното, за което Twitter има славата на успешна платформа за общуване, е възможността за така нареченото “обслужване на клиенти”, което набира все по-голяма популярност в икономически по-развитите страни.

LinkedIn е изцяло бизнес решение. Тук никой няма да ви се разсърди, ако предложите нова услуга, продукт или решение. И никой няма да ви откаже запознанство, стига да споделяте общи бизнес интереси. Освен да предлагате личните си професионални услуги, можете да изработите визитка на компанията, в/за която работите. Колкото повече професионална информация има, толкова по-надеждно изглеждате. Това дава възможност не само за бъдещи бизнес взаимоотношения, но и за търсене и предлагане на работа. От личен опит, мрежата работи успешно и в България, стига да й отделяте по 2-3 часа в седмицата.