Груповото пазаруване – едно напред, две назад

И аз, като всяка жена, която обича да пазарува, и като всеки българин, който умира да направи една по-изгодна покупка, се възползвам от офертите в сайтовете за групово пазаруване. Но към днешна дата (и най-вече след последния използван ваучер), тая едно силно разочарование. Плюсовете за потребителите на този тип услуги са очевидни и широко дискутирани. Изпитвам голямо съмнение обаче дали фирмите, които предлагат ваучери, са наясно с всички ползи от груповото пазаруване.

Нека започнем с една стара максима. По време на криза е по-добре да си избиеш разходите, отколкото да си на загуба. Или иначе казано и нулата може да бъде желано число. Ако вече си платил наема, заплатата, осигуровките, режийните и т.н., защо да безделничиш, като можеш поне да покриеш основните разходи. Да, няма да си купиш кола или апартамент, но ще си уплътниш времето (също ценен ресурс) и ще оцелееш с надежда за по-добри дни.

Друг неоспорим факт е, че никой няма да си купи ваучер за фризьор, химическо чистене, миене на кола в Младост, ако живее в Люлин (за тези, които живеят в София). Колкото и да е изгодна една сделка, то всеки се съобразява с достъпа до нея. Така всеки човек, дошъл с ваучер, е потенциален клиент. Ако остане доволен, той ще каже на приятелите си, а в по-добри времена или при липса на други изгодни сделки отново да се възползва от услугата.

Само две крачки назад от гореспоменатото, ако каже на още 10 човека, тогава шансовете за привличане на нови клиенти, се увеличават. А това е и крайната цел на всеки бизнес, свързан с услуги. Да се изгради едно тяло от лоялни клиенти и да се привличат лутащите се “свобдни електрони”.

И за финал, пренебрежителното отношение към хората, дошли с ваучер, не носи дивиденти. Напротив. Повлича работата и имиджа на фирмата все по-надолу. А нали именно целта е това да се избегне.