QR кодът в употреба

Отдавна обещаното продължение на QR – връзка между два свята най-накрая ще види бял свят в настоящата статия. Следващите няколко реда ще посветя на адекватно използване на кода в комуникацията.
Кратка препратка към това какво представлява QR кода. 
Може да погледнете подробното обяснение в Wikipedia англ. версия (обещавам да пипна и българската статия тия дни, т.к. е доста поста към днешна дата). С две думи това е 2D баркод, който може да съдържа цифри, букви и цифри, бинарен код, китайски йероглифи и други. Той е оптимизиран за бързо кодиране и декодиране, като е изключително компактен. Това позволява широкото му навлизане сред публиката, а популярността му расте с главоломна сила. Особено след като обикновеният потребител вече е въоръжен с четец чрез смартфона си. В резултат “избликват” и множество въпроси.

Как може да се генерира QR код?

Има много безплатни онлайн платформи, които генерират кода. Аз лично ползвам този на Kaywa или на ZXing (предлага повече опции). Разбира се, всичко зависи от типа данни, които искате да кодирате. Ако предложените генератори не ви вършат работа, тогава можете да се обърнете към Google за помощ.

Какво може да трансформирате в QR код?
Възможностите са почти без ограничение. Вече споменах, че кодът може да съдържа разнообразна информация. Най-често безплатните версии на генератора поддържат следните възможности:
  • интернет адрес – когато кодът се сканира, той отвежда до уеб страница; това е и най-честата му употреба от маркетолозите.
  • текст – повечето безплатни генератори дават ограничение от 250 – 300 символа.
  • SMS или имейл
  • телефонен номер, имейл адрес и др.
  • визитна картичка – вече дори и в България срещам визитки, на чиито гръб има QR код.
  • събитие
  • географско положение
Какво да го правите този QR код?
За тези, които не са чели първата статия, посветена на QR кода, ще повторя, че лично намирам новата “играчка” за уникална възможност да се свържат две тотално различни по тип и възможности медии. Отпечатаният код прехвърля потребителя от офлайн пространството в онлайн, като предоставя опция за обмен на повече и по-разнообразна информация. Това е възможност за маркетолозите да интегрират комуникацията си, като я направят интерактивна и провокират потребителя да се впусне в търсене на още, и още, и още….

Кой използва технологията по впечатляващ начин?

Tesco превърна метрото в Южна Корея във виртуален магазин. Хората си “пазаруваха” от плакатите на стената, докато чакаха мотрисата да ги отведе на работа, вкъщи или на друго място. А продуктите “скачаха” в онлайн кошницата само със заснемане на QR кода им. Уникално приложение!