Там, където се гради човекът

Ако някой каже, че един човек не стига, за да промени света, с пълно убеждение ще му отвърна, че греши. Има едно село във Врачанско, в което се творят чудеса – изграждат се характерите на бъдещето поколение. Надявам се, че всички родни училища могат да се похвалят със същото. Ако ли не, ето един пример, от който могат да се поучат.

Да поучиш удоволствието и честта
ОУ „Св.Климент Охридски”, с. Тишевица

Предисторията е дълга, но в едно изречение – след 5-6 Гинес-а в едно софийско рок клубче се озовахме в с. Тишевица, за да открием колко хъс трябва, за да поставиш едно добро начало. След Негово превъзходителство Джеймс Уорлик и моя милост имаше честта да бъде разведена из владенията на ОУ „Св.Климент Охридски” и дори да даде едно раменце за добрата кауза. И макар този блог да е посветен на комуникацията, не можах да се сдържа и да не споделя видяното и чутото.

С много усилия, упоритост и безкрайно желание

ОУ „Св.Климент Охридски”, с. Тишевица
ОУ „Св.Климент Охридски” е селско училище (на снимките), в което учат над130 деца от 5 съседни села, като над 70% от тях са от ромски произход. Това е факт, който не бих пропуснала, защото материалната база е повече от пример за образцово училище. Благодарение на директора г-н Димитър Костов, запустялата сграда е обновена, дворът е чист, има кошчета за разделно събиране на боклуци, дървената беседка приютява и млади, и стари, а в дъното на просторния двор се намира игрище с футболни врати, кошове за баскетбол, а съвсем скоро и мрежа за тенис. Да, обновената база е необходимост, но остава само предпоставка за добро развитие. Останалото е дело на човека.

Но само материалното благо не гради човека

храм “Св. Архангел Михаил” (1848 г.), с. Тишевица
В ОУ „Св.Климент Охридски” децата са мотивирани да участват в творчески конкурси и изяви. Резултатът е завидни качества и талант. Не случайно като СИП (свободно избираем предмет) се предлага “Ромски фолклор”. Защото традицията българските деца да ходят на училище, да се образоват и да се развиват в културни и възпитани хора, трябва да се запази. А наша отговорност остава всички това да се случи, а не да се крием в миши дупки и да хвърляме огън и жупел по останалите.