Защо журнализъм не е журналистика?

Работата на журналиста е да представи на публиката актуално събитие – новина, по възможно най-неутралния начин, като представи всички гледни точки. Да, ама родните колеги често трудно се справят с тази задача.

Всички гледни точки

Снощи във вечерната емисия на bTV даваха репортаж за награждаването на Николай Гергов, който е открил и предал в музея гърне с древни монети. Това е новина, която може да бъде отразена, като се разработят следните гледни точки:

  • Колко често (или по-точно от “10 – 15 ГОДИНИ”) такава находка не се предава, дори напротив, бизнесът с иманярство е един значителен отрасъл в България.
  • Награждаването – фокус върху заслугата на човека и благодарностите, които получава (грамотата и наградата).
  • Самото съкровище – какви са монетите, от кога са, къде ще отидат, ще бъдат ли изложени, каква е тяхната стойност (материална и историческа), ще се прави ли проучване на терена, където са открити, и т.н.?
  • На церемонията е дъщерята на Гергов – аз бих попитала и нея какво мисли за постъпката на татко си. 
  • Разбира се, задължително е да се отрази и коментар на самия награден.
В крайна сметка

В централната емисия гледахме репортаж, чиято професионалност на отразяването ме докара до лудост. Много бързо си припомних защо изоставих журналистическата професия, още в първите мигове, в които се докоснах до нея. Явно и “колегите” са се осетили, защото днес, докато се ровех за самото видео, видях, че са го поорязали, та да придобие едно малко по неутрално звучене.

Това е “новият” вариант. В оригиналния вариант, след като Миролюба Бенатова ни съобщава, че полицаят ще купи колело за дъщеря си с паричното поощрение, следва “представителна” анкета относно постъпката на Гергов. Там единственият акцент-извод е, че по-добре да се продадат на черния пазар и да си живееш охолно. Изкараха човека луд, че е направил нещо невиждано от години….. 
И за финал

Направо се обръщам към “колегите” от bTV: Чудесно е, че сте се опитали да коригирате репортажа с един малко по-професионален материал. Лошото е, че само аз и хората, които четат този блог ще разберат за вашата постъпка. Мнозинството в родната ни страна, които са гледали емисията вече са с друго впечатление. А щом и медиите разпространяват нагласата, че да предадеш съкровище (както е правилно не само по закон) е голяма глупост, то какво остава за обществото.