Комуникация на интеграцията – как НЕ СЕ ПРАВИ

Започвам с уговорката, че не съм расист и вярвам в “равенството с цялото му разнообразие”. Но не мога да не коментирам поредните “глупости”, които се творят с Евровизия и българското предложение. Дано не са част от комуникационната кампания на някой експерт, защото е абсолютно недомислено. И ако е така, то моля ви, господа и госпожи Депутати, седнете и прочетете как НЕ СЕ ПРАВИ.

РЕПУТАЦИЯТА

Софи Маринова – финалист на Евровизия България 2012*
От няколко седмици новините са заляти от Софи Маринова и нейното представяне. Нека започнем с най-големия парадокс. Евровизия извън България може да има положителен имидж, но в България този формат си остана провал още с първите конкурси и противоречивото избиране на финалистите. Аз лично не го следя от 2007 г. (3-тата Евровизия). Имах няколко приятели, които бяха подали авторски песни за участие и по-късно, като гледах първата селекция, нямаше нито едно от тези предложения. Всъщност още от самото начало БНТ се бори да изгради положителен образ на Евровизия в България. Правилата се променяха няколко пъти, но не виждам да има завиден успех (особенно с мижавото гласуване за последната финалистка). Защо тогава ГЕРБ “яхва” спорната репутация и се опитва да гради върху нея своята комуникация?

ЩИПКА ДИПЛОМАЦИЯ

Така стигнахме до представянето на Софи Маринова в Европарламента. Лошо няма. Дори напротив. Г-жа Маринова изглеждаше елегантно. Гласовите й възможности са безспорни. Нашите евродепутати са се ориентирали правилно да я представят заедно с проблема за интеграцията, който засяга цялата Общност. Но отново идва един основен въпрос. Кой избра репертоара на Софи Маринова? И как е бил съгласуван? Факт – Софи е от ромски произход и нейният глас може да представи ромските песни впечатляващо, но в крайна сметка тя е българка. Защо нямаше поне една българска песен в репертоара? В крайна сметка, нали това е интеграция. 

ПОРЕДНОТО ИЗХВЪРЛЯНЕ

В последната част на фиаското, което представителите на ГЕРБ са заформили – представянето на песента в родния парламент – дойде ред и за поредната глупост. Как въобще си помислихте да предложите Софи Маринова да стане депутат? Първо, народните представители се избират от нас – гласоподавателите. Второ, вярно е, че в тази държава от всяко дърво става депутат, но нека се ограничим в предложенията. Добре, че Софи имаше малко повече акъл в главата от вас и направи адекватен коментар -“има си хора за всичко, аз съм си певица, другия си е текстопис, другия си е музикант…”

Сигурно най-лошото в комуникацията на Евровизия, Софи Маринова и ГЕРБ тепърва предстои, т.к. конкурсът продължава на европейско ниво. Само дано някой седне да състави една по смислена стратегия и ни спести хилядите въпроси.

* Снимка: eurovision-bg.com, Владимир Дудаклиев