Време е и София да се сдобие със слоган

Обичам София! Въпреки шума, мърсотията, невъзпитаните хора, задръстените улици и липсата на зелени пространства и места за паркиране. Това е моят град и заедно растем и се променяме. Тази любов, примесена със страстта ми към архитектурата и историята, ме тласка към откриване  и преоткриване на столицата. Имала съм много чуждестранни гости, чиито престой задължително съм запълвала и с разходка из архиологическите и исторически забележителности. И винаги съм агитирала, че София е неповторим град с уникална стойност. Това е факт, но само с прокламация не става.

От известно време мисля как можеш да породиш обич към града и да изразиш гордост, че живееш именно тук (изключвам екологичния и социален въпрос, просто от маркетингова гледна точка). 

Миналата година Столична община разработи един проект за безплатна обиколка на София. Турът включваше 10 обекта, а екскурзоводът изнасяше беседата на български език (т.е. целевата група беше софияци и българи от провинцията). Финансирането свърши и проектът приключи. Освен тях, една неправителствена организация – Free Sofia Tour – организира безплатни обиколки на града на английски език (по подобие на други организации в Лондон, Прага и т.н.). Познавам и хора, които водят туровете и такива, които участват. Всички са доволни, а инициативата жъне голям успех. 

Но в крайна сметка всички усилия са разнопосочни, насочени са към отделни целеви групи, комуникират се в различни канали…

Затова логичният въпрос беше – Какво правят хората по света (оказа се, че и у нас)? И простичкият отговор е – измислят запомнящ се слоган, брандират всичко и създават имидж, самочувствие, верни фенове. Ето и няколко добре познати примера:

Слогънът на Ню Йорк – www.iloveny.com
Слогънът на Амстердам – www.iamsterdam.com
Слогънът на Мадрид – www.turismomadrid.es/en
Преди месец PIAF обяви конкурс за слоган на Прага и на 26 април победителят ще бъде обявен, а градът ще се сдобие с нов символ. Но не само големите европейски и американски столици използват маркетинговата практи за привличане на туристи. Пловдив също е приложил успешната практика:

Претендент за Европейска столица на културата – plovediv.com
Крайно време е и София да се сдобие с един символ, който да придаде по-модерен и приветлив образ на града. Гербът и девизът “Расте, но не старее” са чудесна официална визуализация на столицата, но нейният чар можем да въплътим в творение, което да омагьосва гостите ни.