Креативността в ПР-а

Вчера участвах в проучване на The Holmes Report и Now Go Create относно креативността в ПР и за пореден път се убедих колко различен е този занаят у нас и по света.

Отвъд границите на България

Колегите на запад от родината са искрено разтревожени от изказаните мнения по време на последните награди Cannes Lions 2012, че индустрията няма и не показва “големи идеи”. Всеобщото схващане е, че единственият начин да оцелееш по време на криза е да създадеш нещо уникално, нечувано и невиждано досега, за да привлечеш вниманието и да реализираш продажби (за това писах и в последния ми пост – “НОВина”). Същото важи и за ПР индустрията. Интересните идеи привличат вниманието и гарантират публичност в медиите. В повечето случаи (говоря предимно за САЩ, Англия, Холандия, Германия и дори Росия), няма проблем да се спомене, че фирмата Х е предоставила 2 млн. лв. субсидии или в партньорство със Столична община е дарила билети за концерт на сираци.

Родната картина

За ситуацията в България бих използвала известния стих на Вапцаров – “борбата е безмилостно жестока”. В новините е цяла мъка да влезе информация за постиженията на дадена фирма, освен ако не е от ранга на Yahoo!, или пък предоставя комунални услуги (ток, вода, парно…), или не си си платил за рекламно каре. И дори в първия случай зачеваме един спор колко голяма е компанията и какво от това.

Къде е грешката?

Доводът на родните медии е, че всичко, което излиза от името на компания е реклама, всичко, което е подадено от държавните организации е чист ПР, но няма как да не се публикува, защото това засягало всички. И тук ми става изключително тъжно, защото ми е много трудно да обясня, че в крайна сметка държавата и всички ние в нея се крепим на бизнеса и парите, които той инвестира и харчи именно в България. Без него няма да има заплати, нито данъци, нито държава, която да е основана на демокрация, капитализъм, пазарна икономика. И в този ред на мисли, време е и българската журналистика да излезе от летаргията на социализма и да въведе малко по-западни приоми.

И още един пример от личната ми практика. През есента представихме Нурофен Експрес. Това е лекарство без рецепта, т.е. няма забрана за неговата комуникация, което успокоява болката 2 пъти по-бързо от всички останали нестероидни противовъзпалителни медикаменти. В същото време проучване показва, че над 1,5 млн. българи се борят с острата болка ежедневно. Тогава защо новият продукт не се комуникира свободно от медиите? Болката е проблем на близо 1/5 от населението, а Нурофен Експрес няма аналог на пазара.

Къде отиде креативността в българския ПР?

И така стигнах до усещането ми при попълването на въпросника The Holmes Report и Now Go Create. Креативност в България трудно вирее, просто защото няма смисъл да се инвестира в него. Освен в два случая – когато искаме да впечатлим клиент и/или когато искаме да стигнем до крайния потребител и публикациите в медиите не са водещ фактор за успех на кампанията.