Битката за СИНЯ/ЗЕЛЕНА зона

Добро утро, съграждани софиянци! Къде спахте? От 1ви септември в София се въвеждат нови правила за паркиране. Промените бяха коментирани още в началото на годината, а гласувани на 8 март. Медиите отразиха нововъведенията, но не се намери желаната гласност на новина, която засяга грубо половин милион българи. В началото на юни Гражданско движение Днес внесе в Административен съд – София-град съдебен иск срещу наредбата.

Сега обаче Центърът за градска мобилност поде информационна кампания, за да уведоми жителите на града на новите промени и това се очертава да бъде поредната кризисна комуникация. Да видим колко са подготвени. Поне на първо време виждам, че имат модератор във Facebook страницата им, където също качиха информацията. Лошото е, че засега не се справя добре, т.к. отговаря на избрани въпроси, свързани с администрацията и остава разговорът да се води изцяло с негативен тон, което го превръща в изключително добър нагледен пример.

Когато имаш негативна новина като повишаване на цени или ограничение на права, винаги ще имаш и негативен отзвук. А когато той е изнесен в социалното пространство, то неминуемо ще се генерира негативен диалог. В такива случаи освен стандартния списък с инструкции как да отговориш на най-често задаваните въпроси, модераторът трябва да бъде подготвен и за управление на разрешаване на конфликти. Само и единствено тогава можеш да си позволиш да се впуснеш в социалните мрежи с такава “бомба”. Това разбира се не значи, че в противен случай трябва да си бездействаш и да игнорираш канала, защото диалогът може и да не започне в социалното пространство, но неминуемо ще бъде пренесено там.Освен това, много по лесно е да следиш и управляваш един канал, отколкото да се опитваш да преглеждаш всички разговори, които се водят по темата.