Успехът с едно единствено копие

Тази година PR наградите на Cannes Lions изненадват с много социални послания, кампании в развиващи се страни и представяне на нови канали за комуникация. PR Lions Grand Prix беше даден на проекта THE MOST POPULAR SONG. Коментарът ми за тази кампания ще прочетете в новия брой на SignCafe (през септември). Друг проект обаче ми направи голямо впечатление. Той доказва, че простите идеи имат невероятен ефект. Съчетано с новите канали за комуникация, новият подход има бъдеще и приложение.

Adam Tensta e хип хоп певец от Швеция. Той връща тръпката в слушането, правенето, споделянето на музика. Това революция в комуникацията на музика, която отвръща на предизвикателствата на новите медии и социалните мрежи.

Той прави едно единствено копие на новата си песен и създава апликация, която публикува на Facebook страницата си. Всеки, който иска да чуе песента, трябва да се “нареди на опашка”. Къде е уловката? Само един единствен човек може да слуша песента и то само веднъж. Когато дойде неговия ред, има само 1 час, за да я чуе.

Може ли този подход да се приложи за други продукти? Разбира се! Стига да се вземе основната идея за ексклузивност, комуникация “един-на-един” и новите медии. Останалото е въображение.