ФАРА от перспективата на ПР

С ръка на сърце признавам, че изминалите награди на рекламната асоциация бяха първите, на които съм присъствала. Това, както и фактът, че моите води, в които свободно плувам са ПР-а и комуникацията, ме възпират от изкушението да дам оценка на креативния подход. По-вещите от мен вече се разделиха на два лагера – едните твърдят, че предложенията са по-добри от миналата година, други пък считат, че кризата не си е свършила работата и все още сме посредствени в идеите си. На мен ми се иска да повярвам и на двете страни – така ще остане надежда, че индустрията е в процес на развитие и тепърва ще ни очакват приятни изненади.

Това, което обаче не мога да се сдържа да коментирам, са кампаниите от перспективата на моята камбанария. В много от случаите правих паралел между рекламния и ПР подхода, като в няколко предложения видях повече ПР решения. Лошото е, че в повечето време ме глождеше мисълта дали тези велики идеи за промотиране на продукт и/или услуга всъщност са имали успех сред публиката и дали са покрили заложените цели, но както една колежка коментира, това в крайна сметка са награди за креативност, а не за ефективност.

Като цяло три са номинациите, които на мен ми направиха положително впечатление и бих гласувала с две ръце “за”.

Първото е “Гласът на хората!” от кампанията на Меглена Кунева, кандидат за президент, DDB. Различна визия; много добър текст – провокативен, с нотка на политически патос; отличен синхрон с музиката, която не е просто фон, ами носи своето развитие на историята и разбира се един от любимите ми гласове (Данчо Жечев) – дълбок, плътен, сериозен.

Следва промо клиповете на 10-и международен филмов фестивал In the Palace, РА КРЕС. Двата клипа се открояваха значително на фона на всичко показано. Не можеш да го пропуснеш и не можеш да го забравиш. Визията на фестивала е отлично преплетена с тази на филмчетата, създава настроение и определено очакване. Единственият минус е гласът на диктора, който леко избива във високите тонове.

Третата е кампанията “Яко е да слушаш български произведения” на Publicis за промотиране сайта на Bulgarian Audio Books. Преобърнах интернет, за да намеря видео клиповете, но уви, никой не си е дал зор да ги разпространи (или да се открият). За самата кампания можете да прочетете тук.  А единственото, което мога да споделя към момента са плакатите:

Впрочем, тази кампания е пример и за успешна ПР дейност. Интересно поднесена, със залъгалка за медиите и хващаща окото визия от целевата група.