Позициониране по френски

fibank

Вчера прочетох една статия как Френската гимназия въвежда пропускателен режим с дебитни карти на Fibank. Щяло да улесни родителите, които и без това давали пари на децата си, да възпитава самите ученици на финансова култура и не на последно място, банката била на отсрещния ъгъл и било удобно.

И сега се чудя. Кое по-напред да коментирам – банката, която организира много “простовато” позициониране на продукта си или за училището, което пак е твърде далеч от образоването на възпитаниците си, гледайки личните облаги. И май думи нямам.

Продуктово позициониране

Казусът с продуктовото позициониране е доста наболял. Мегдан за него има и тепърва ще завзема маркетинговата стратегия, но неговият успех остава доста съмнителен. С грандоманското желание да се ВИЖДА, ще получават доста гротесни резултати. И ако ние, професионалистите в сферата, използваме повода да се посмеем на чужд гръб, то за обикновения потребител остава “горчивия вкус”. И тук апелът ми е “be smart”.

Неадекватно образование

Разбирам желанието да направиш нещо. Било то от личен интерес, или от чист ентусиазъм, макар и заблуден. Но ми е трудно да приема как хората, които трябва да се грижат за интелигентността на нашата нация, подхождат доста простовато. Тук мога да отворя една скоба и да коментирам липсата на подготвеност на младите хора за реалния свят (не този от реалити предаванията и лайфстайл продукцията). Но ще го оставя за друг път. Но отново стигам до предходния апел – проявете малко разум. Мисленето може да отнеме малко време, но от него глава не боли.