Twitter дипломация

Не съм голям фен на Twitter, но в някои страни като САЩ, Англия, Франция и т.н. социалната медия има невероятен успех. Това, според мен, се дължи на нуждата от бърза и кратка информация. У нас преимущество имат снимките и клюкарските дрънканици, което прави Facebook лидер в предпочитанието ни. Просто сме такъв народ. Обичаме да “оползотворяваме” времето си в събиране на материал за последващи коментари.

Burson-Marsteller са разработили едно доста голямо и подробно проучване на официалното присъствие на държавите в Twitter. Оказва се, че 2/3 от лидерите по света имат профили.

Кой е №1?

Барак Обама поставя рекорди в много направления. Той е първият политик, който си прави акаунт (на 5 март 2007 г.). Негови са и най-успешните кампании в онлайн пространство, като за втори път предизборните му активности са сочени за пример и най-вероятно ще влязат в учебниците. По-интересното е, че 76 лидери и правителства следят постовете на президента на САЩ. Самият той обаче спорадично следи тези на Дмитрий Медведев и Йенс Столтенберг (министър-председател на Норвегия).

Какво е положението в България?

Порталът на проучването предоставя, както резюме на изследването, така и данни за всяка една страна. Статусът на България включва информация за официалната страница в Twitter на Росен Плевнелиев и на българското правителство. И двата профила не са от най-активните. Профилът на Президента е създаден през септември 2011 г., а един месец по-късно е публикуван последния пост. Този на правителството е стартирал през май 2012 г., като публикациите са автоматична публикация от съдържанието на официалната страница.

Проучването не споменава Премиера ни. Търсачката на Twitter изважда профил на Бойко Борисов, който има само два поста от 2 декември 2009 г. Не съм сигурна, че това е реална страница на Премиера, но явно и тя е изоставена.

Тези резултати за пореден път доказват, че Twitter не е сред най-популярните социални портали в България, поне не сред мнозинството. Всички резултати можете да видите на сайта на проучването – http://twiplomacy.com