Новогодишнa трагедия

Безспорно новогодишното пожелание на президента Росен Плевнелиев е най-дискутираната тема през последните дни. Част от изказването включва красотата на българската природа, като непосредствено е представена снимка на върхове в планинския курорт Аспен, Северна Америка.

Много хора се включиха в диспута до каква степен това объркване е гаф. Професионалисти също защитаваха или порицаваха Президента и неговия екип. Личното ми мнение е, че представянето на чужди планини за родни е недопустимо. Президентът на Република България има представителни функции. Ако той и неговият екип са неграмотни и некомпетентни, то какво можем да очакваме от народа.

Съвсем естествено медиите подеха случката и я направиха “гореща”. Интересно е как екипът на Президента реагира на критичната ситуация.

Да започнем с Facebook, откъдето се твърди, че е тръгнал целия коментар. Прерових всички страници, които са посветени на Плевнелиев. На някои от тях имаше негативни коментари на новогодишната реч, но нямаше никакво включване от кабинета на Президента. Посетих и официалната му интернет страница, но и там няма никаква информация по въпроса. Нито са качили речта (дори и само като текст), нито са публикували кратко извинение за грешката.

От последвалите материали в медиите не е трудно да се предположи реакцията на Пресцентъра на Президентството. Със сигурност журналистите са потърсили коментар, но никой не се е съгласил да го даде, т.к. няма официално изявление или цитат. Единствено БНТ са публикували на техния сайт кратка информация за реализацията на новогодишното обръщение, където умело дават обяснение за случилото се без да поемат изцяло вината. Браво!

От ПР гледна точка това е една доста “лека” кризисна ситуация, която можеше бързо и галантно да се отиграе. За съжаление за пореден път виждам как се позовават на правилото “всяко чудо за три дни”. Професионално не смятам, че това е най-добрата стратегия. Хората може и да позабравят, но негативното усещане ще си остане. Тепърва екипът на Плевнелиев ще трябва да се бори да повиши имиджа му, което отнема повече време и ресурси, отколкото да се поддържа. Успех!